עקירה כירורגית
מהי עקירה כירורגית? ומה ההבדל בין עקירה רגילה לעקירה כירורגית?
עקירה כירורגית היא עקירה בה נדרש מהרופא המטפל להזיז את החניכיים הצידה בכדי להשיג גישה לחלק של השן הנמצא מתחת לרקמה הרכה על מנת לבצע את הטיפול.
באילו מקרים נדרשת עקירה כירורגית?
הסיבות לעקירה כירורגית מגוונות וכוללות שורשים מפותלים, שיניים שבורות, שיניים כלואות, המצאות דלקת סביב השן, עששת עמוקה ועוד. למען הסר ספק, אין קשר בין הנראות של השן בפה לצורך או אי צורך להוציא אותה באופן כירורגי, וגן שיניים שנראות תקינות במראה עלולות להצריך עקירתן כירורגית.
כמה זמן לוקחת החלמה מעקירה כירורגית?
ישנן עקירות כירורגיות פשוטות יותר ואחרות שמורכבות יותר. ישנם אנשים המחלימים מהר יותר וכאלה המחלימים לאט יותר. בנוסף, המיומנות של הרופא המטפל אף היא משפיעה על אורך ההחלמה. ובכל זאת, ככלל אצבע, ניתן להכליל שההחלמה לאחר עקירה כירורגית אורכת לרוב כ5-7 ימים.
מהם הסיבוכים האפשריים לאחר עקירות כירורגיות?
ישנם סיבוכים הקשורים למיקום השן ביחס לאנטומיה הסמוכה (כשהשן ליד עצב הלסת בלסת התחתונה ייתכנו הפרעות תחושה או כשהסינוס קרובה לשן בלסת העליונה תיתכן מעבר אוויר מהפה לאף) , ישנם סיבוכים הקשורים לטיפול עצמו (ולכן החשיבות לביצוע הטיפול אצל רופא מיומן ומנוסה), וישנם סיבוכים הקשורים למהלך ההחלמה (זיהום או דימום).
מי מוסמך לבצע עקירה כירורגית?
במדינת ישראל, כל אדם עם רישיון של רופא שיניים כללי, גם אם אינו מומחה לכירורגית פה ולסת, יכול לעקור כל שן לכל מטופל ללא קשר למורכבות הטיפול.
מהם השלבים לעקירה כירורגית?
בשלב ראשון האזור שן השן מאולחש בכדי שהטיפול לא יכאב. לאחר מכן, בתלות במיקום השן והאנטומיה שלה, יש לבצע חתך עדין בחניכיים שיאפשר גישה לשן, להוציא אותה ולפתור את החניכיים חזרה במקומם. ישנם שיניים שלא ניתן להוציא ביחידה אחת, ואותם יהיה צורך לפצל למספר חלקים בעזרת מקדחה דנטלית לפני הוצאתן.
מה הן ההנחיות לפני עקירה כירורגית ולאחר עקירה כירורגית?
בכדי להפחית את הסבירות לזיהום, מומלץ להקפיד על היגיינת הפה ולצחצח שיניים לפני עקירות כירורגיות. במידה והגיע הזמן לניקוי האבנית אצל השיננית – כדאי לבצע זאת לפני הטיפול. ישנם מחקרים המציינים שנטילת משכך כאב כשעה לפני הטיפול מפחית את רמת הכאב שלאחריו. ניתן לאכול ארוחה קלה ולשתות משקאות (לא אלכוהולים) ללא הגבלה. במידה והטיפול מבוצע תחת טשטוש (סדציה) יש להגיע בצום לפי הנחיות הרופא המרדים.