לשון קשורה – מתי זה מופיע ולמי זה מפריע?
לשון קשורה היא וריאציה אנטומית שבה הלשון מחוברת לחניכיים של הלסת התחתונה במקום לרצפת הפה. מצב זה מאובחן בדרך כלל בחדר הלידה במהלך הבדיקה הגופנית הראשונה או מאוחר יותר על ידי יועצת הנקה או קלינאית תקשורת.
קיימות דרגות שונות של קשירת הלשון, המשפיעות על יכולת הלשון לנוע ולתפקד. לשון קשורה צפויה לגרום להפרעות תפקודיות בהנקה או בדיבור, וההליך המומלץ לטיפול מכונה פרנקטומי. במהלך הליך זה, המנתח משחרר את הקשר בין הלשון לרצפת הפה כדי לאפשר ניידות נאותה.
שיקולים טיפוליים בלשון קשורה
ההיסטוריה הטיפולית של לשון קשורה כוללת דיסציפלינות רפואיות שונות, כולל ניתוחי ילדים, אף אוזן גרון וכירורגיית פה ולסת. גיוון זה גורם לרוב לדעות שונות ולהיעדר פרוטוקול טיפול סופי. הדילמה נעוצה בעובדה שהתערבות מוקדמת, קרוב יותר ליום הלידה, נוטה להקל על הטיפול וההחלמה. עם זאת, הנחיצות של טיפול מוקדם שכזה לעיתים אינה ברורה.
לא כל לשון קשורה דורשת התערבות כירורגית. במקרים מסוימים, הלשון עשויה להשתחרר עם הזמן, לתפקד היטב למרות האנטומיה המוגבלת שלה בעזרת יועצת הנקה, או לא להפריע לתפקוד כלשהו. מנתחי פה ולסת מאמצים בדרך כלל גישה שמרנית, וממליצים על ניתוח רק כאשר צפויה הפרעה תפקודית.
הטיפול בלשון קשורה
הצורך בהרדמה במהלך הטיפול תלוי בגיל המטופל, באנטומיה של הלשון ובדרגת הלקות של תנועת הלשון. תינוקות עד גיל מספר שבועות בדרך כלל אינם זקוקים לתרופות. לאחר שחרור החלק הכלוא של הלשון, מופעל לחץ קל לעצירת הדימום, ובמקרים נדירים משתמשים בתפרים נספגים.
בעוד שתינוקות בדרך כלל אינם זקוקים למשככי כאבים או להנחיות מיוחדות, מטופלים מבוגרים עשויים לחוות כאב מקומי ונפיחות שחולפת לאחר מספר ימים. מומלץ להזיז את הלשון בהקדם האפשרי כדי למנוע הישנות והצמדה מחדש של הלשון המנותקת. סיבוכים כגון דימום וזיהום אפשריים אך נדירים ביותר.
שיתוף הורי המטופל בתהליך קבלת ההחלטות והבנת אפשרויות הטיפול בלשון קשורה הוא חיוני. צוות המומחים של מרפאתנו מבטיח מעורבות בבחירת תוכנית הטיפול. על ידי מתן הסברים יסודיים והתייחסות לכל דאגה, אנו שואפים להציע טיפול מותאם אישית ובטוח.