האם לעקור שיני בינה?
האם לעקור שיני בינה?
שיני בינה, הידועות גם בתור טוחנות שלישיות, מופיעות בדרך כלל בסוף שנות העשרה או תחילת שנות העשרים. בעוד ששיני הבינה היו חיוניות עבור אבותינו הקדמונים, דיאטות מודרניות והתקדמות בהיגיינת הפה הפכו אותן לפחות נחוצות בימינו. עבור אנשים רבים נשאלת השאלה: האם כדאי לעקור שן בינה? במאמר זה, נחקור את הגורמים שיש לקחת בחשבון בעת קבלת החלטה זו ונשפוך אור על היתרונות והחסרונות הפוטנציאליים של עקירת שן בינה.
תפקידן של שיני בינה
שיני בינה הן קבוצת הטוחנות האחרונות בחלק האחורי של הפה. תפקידן העיקרי היה לעזור לאבותינו לטחון אוכל צמחי וקשיח. עם זאת, עקב שינויים בתזונה והתפתחות גודל הלסת, לאנשים רבים היום אין מספיק מקום בפה עבור שיני הבינה.
מתי עלול להתעורר צורך בעקירת שיני בינה?
- בקיעה חלקית – אחת הסיבות הנפוצות ביותר לעקירת שן בינה היא זיהום הנגרם מכך שלשן הבינה אין מספיק מקום לבקוע דרך החניכיים. כשהשן יוצאת באופן חלקי היא תגרום לזיהום כאב וקושי בפתיחת הפה ובבליעה.
- בקיעה בזווית לקויה – שיני בינה עלולות לצמוח בזוויות שונות ובצפיפות רבה לשיניים הסמוכות אליהן. כתוצאה, אין זה נדיר לחוות כליאה של מזון וחיידקים בסמוך אליהן.
- עששת – בשל מיקומן בחלק האחורי של הפה, את אזור שיני בינה קשה לנקות באופן תקין. קושי זה מגביר את הסיכון לעששות ודלקות, שאף עלולות להדביק את השיניים הסמוכות והחניכיים.
- ציסטות וגידולים – ישנן ציסטות וגידולים הנוטים להתפתח בסבירות גבוהה יותר סביב שיני בינה כלואות.
בסרטון הבא, תוכלו לראות מקרים נוספים בהם נדרש לעקור את שיני הבינה.
היתרונות של עקירת שן בינה
- מניעת סיבוכים – הסרת שיני בינה מוקדמת יכולה למנוע סיבוכים עתידיים כמו עששות, דלקות חנייכיים ואבדן השיניים הסמוכות אליהן.
- שיכוך כאבים – עקירת שן בינה יכולה להקל על תחושות האי נוחות, הכאב, והריח הרע הנגרמים מכך שהן צוברות חיידקים סביבן כתוצאה מכך שהן לא בקעו באופן תקין.
- שימור בריאות הפה – על ידי הסרת שיני בינה בעייתיות, ניתן לשמר את בריאות הפה הכללית, ולהפחית את הסיכון לבעיות שיניים עתידיות.
שיקולים לפני ביצוע העקירה
- הערכה פרטנית – המקרה של כל אדם הוא ייחודי, ולא כל אחד יחווה בעיות עם שיני הבינה. בדיקה יסודית על ידי רופא שיניים או מומחה לכירורגית הפה והלסתות חיונית כדי לקבוע אם יש צורך בעקירה והאם הטיפול כולל סיכונים.
- גיל והתפתחות – שיני בינה נעקרות בדרך כלל באמצע או לקראת סוף שנות ההתבגרות. עם זאת, העיתוי עשוי להשתנות, וזיהוי מוקדם של בעיות פוטנציאליות הוא חיוני. ככלל, ככל שיש אינדיקציה להוציא את שיני הבינה – העדיפות היא להוציא אותן מוקדם ככל האפשר, שכן בגילאים צעירים הטיפול פשוט יותר ואחוז הסיבוכים קטן יותר.
- טיפול לאחר עקירה – הבנת תהליך ההחלמה והקפדה על הוראות טיפול לאחר עקירת שיני בינה חיוניים כדי שהריפוי יעבור בצורה חלקה ומוצלחת.
מה בנוגע לעקירת שיני בינה שצומחות בסמוך לעצב הלסת?
שיני בינה בלסת התחתונה הממוקמים ליד עצב הלסת, מציבות אתגרים ייחודיים. ולכן, חשוב לבצע לפני העקירה צילומים מתאימים שידגימו את היחס בין השן לאנטומיה שסביבה ולתכנן את הניתוח באופן שיקטין את הסיכון לנזק עצבי.
לסיכום,
ההחלטה לעקור שיני בינה היא החלטה אישית שיש לקבל בהתייעצות עם רופא שיניים או מומחה לכירורגית פה ולסתות. בעוד שבחלק מהמקרים שיני הבינה יבקעו באופן תקין לקשת השיניים, במקרים ובהם השן לא צומחת דרך החניכיים או שהיא מתפתחת בזווית לקויה – ככל הנראה יומלץ על עקירתה. בדיקות שיניים סדירות ותקשורת פתוחה עם רופא השיניים שלכם יעזרו לכם לקבל החלטה מושכלת בהתבסס על הצרכים הייחודיים שלכם לבריאות הפה.
יש לכם שאלה? רוצים לקבוע תור? השאירו פרטים בטופס, ונחזור אליכם.